Όταν κάποιος γνωρίζει καλά τον εαυτό του, τα δυνατά και αδύνατα στοιχεία του και έχει ξεκάθαρους επαγγελματικούς στόχους, έχει περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρει.

Όμως, τρεις είναι οι σπουδαιότερες κινήσεις που πρέπει να κάνουν εκείνοι που κάνουν τα πρώτα βήματα για την αναζήτηση εργασίας:

1) Να αποφασίσουν σχετικά με το ποιες θέσεις εργασίας τους ενδιαφέρουν. Σε αρχικό στάδιο, ο υποψήφιος με βάση τις σπουδές του & τα προσόντα του αποφασίζει πιο είναι το αντικείμενο με το οποίο θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά & κατ' επέκταση ποιες θέσεις εργασίας θα μπορούσε να διεκδικήσει. 2) Να ενημερωθούν όσο το δυνατόν καλύτερα σχετικά με τις θέσεις που προσφέρονται, τις απαιτήσεις της αγοράς και τις κινήσεις των εταιριών & να επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις με πολλές εταιρίες. Για να βρει τις διαθέσιμες θέσεις, ο υποψήφιος μπορεί να στραφεί στις εξής πηγές πληροφόρησης: - Αγγελίες σε εφημερίδες - Άτομα του κοινωνικού του περιβάλλοντος (γνωστοί) - Ειδικές ιστοσελίδες στο Internet - Επίσκεψη σε ιστοσελίδες επιχειρήσεων - Γραφεία ευρέσεως εργασίας αποφοίτων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τα οποία αποφοίτησαν. - Ημέρες καριέρας που διοργανώνουν διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα 3) Να προετοιμάσουν ένα καλό Βιογραφικό και να το αποστείλουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Με βάση την εμπειρία, για κάθε 100 βιογραφικά, οι συνεντεύξεις που πραγματοποιεί ο υποψήφιος, μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Το άτομο που αναζητά εργασία πρέπει να γνωρίζει ότι : Γενικά παρατηρείται μία αύξηση των προσλήψεων τους μήνες Σεπτέμβριο & Οκτώβριο, που ουσιαστικά σηματοδοτούν την αρχή της εταιρικής χρονιάς. Όμως σε αυτό δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες διότι κάθε εταιρία έχεις τις δικές της ανάγκες & αλλάζει σε διαφορετικά διαστήματα υπαλλήλους. Αν λοιπόν, εξαιρέσουμε την περίοδο του καλοκαιριού & των γιορτών, όλοι οι μήνες είναι κατάλληλοι για αναζήτηση εργασίας. Από την άλλη μεριά είναι πολύ σημαντικό για τον υποψήφιο να συνειδητοποιήσει ότι οι πιθανότητες να βρει γρήγορα εργασία είναι περιορισμένες. Συνήθως απαιτείται αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα συστηματικής αναζήτησης για να βρει την εργασία που ταιριάζει στις απαιτήσεις και τα προσόντα τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα από 3-4 μήνες και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως : - Η επαγγελματική εμπειρία του υποψηφίου - Οι στόχοι και οι απαιτήσεις των υποψηφίων (όσο μεγαλύτερη εμπειρία & ικανότητες έχει, τόσο περισσότερες γίνονται). - Οι δεξιότητες και τα προσόντα του. - Οι υποχωρήσεις που είναι έτοιμος να κάνει. (στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει η απόλυτη ικανοποίηση από μια εργασία). - Η ζήτηση από την αγορά εργασίας του κλάδου στον οποίο έχει ειδικευτεί. - Η πληθυσμιακή κατανομή της περιοχής στην οποία επιθυμεί να εργαστεί.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *